22. 6. 2009

Co není intofukce

V tomto článku se zaměříme na nešvar, který se mezi “zasvěcenými” občas objevuje. A tím je neopodstatněné používání termínu intofukce v různých případech. Vysvětlení bude podáno populární formou za použití modelových situací.


  • Příklad první: Tramvaj

Cestující v tramvaji, který po ukončení jízdy zjistí, že nemá v kapse peněženku, klíče, mobilní telefon nebo jinou cennost, a je si jistý, že daný předmět u sebe měl, se s pravděpodobností hraničící s jistotou nestal obětí intofukce.

V historii výzkumu intofukce byl zaznamenám pouze jediný případ, kdy ke skutečné intofukci v prostředku MHD došlo. Tehdy se ovšem jednalo o náhlý a dočasný výskyt delfína v trolebusu na lince č. 52 v Ústí n. Labem v roce 1998. Tento fenomén trval tehdy přibližně 15 vteřin a nebyl téměř nikým zaznamenán, protože se jednalo o noční spoj.
V prostředcích MHD totiž v drtivé většině případů dochází ke kapesním krádežím, které se navenek mohou nezsvěcenci jevit jako intofukce. Bohužel často je to pouze důsledek neopatrnosti majitele předmětu v kombinaci s manuální zručností pachatele.


  • Příklad druhý: Kouzelník

Varietní umělci, vydávající se za kouzelníky nejsou nijak nadáni talentem ovládat intofukci. V naprosté většině případu je efekt zmizení vyvolán pouze technickými prostředky a manipulací s lidskou (velmi omezenou) schopností vnímat.
Ale pozor! I zde exitují vyjímky. Ano, skutečně David Copperfield - ten prokazatelně dokáže dosud neznámým způsobem manipulovat se intofukčními kapsami. Bohužel sám umělec domítá jakkoli spolupracovat s vědci na zkoumání této vlastnosti. Na naši e-mailovou prosbu o setkání a probrání tohoto tématu na vědecké úrovni jsme dostali pouze stručnou odpověď:
To: intofukce@gmail.com
from:david@dcopperfield.com
Subject: RE:Meeting concernig your intofuction controlling abbilities.
Message:
Fuck off, loosers.
D


  • Příklad třetí: Děti

V každé domácnosti, v níž děti dorostou určítého věku, začíná docházet ke zdánlivým projevům intofukce. Obvykle se začíná tento fenomén dostavovat, pokud alespoň jedno z dětí dosáhne věku 2,5 - 3 let.
Bylo by milé smířit se s faktem, že se dočasně zvýšila aktivita některé z intofukčních kapes, ale velice často “mizení” předmětů s tímto nesouvisí. Ani v historii nebyly zaznamenány vyjímky, které by toto pravidlo potvrdily.
Většinou k odeznění příznaků dochází s přibývajícím věkem dětí v domácnosti. Přesněji řečeno, mění se struktura a často i hodnota “mizejících” předmětů.


Jak je vidět, ke zneužíváni infotukce dochází poměrně často, ale výhradně mezi lidmi, kteří tento fenomén znají. Je proto potřeba, aby každý, kdo se seznámí s existencí intofukce používal zdravý rozum a nesnažil se s její pomocí vysvětlit všechno.

Žádné komentáře:

Okomentovat